Isannointi-Saarinen-ISAAsiakaspalvelu: 09 530 8620
Toimistomme on avoinna arkisin 8.30 - 16.00 ja puhelinpalvelu  9.00 - 15.00
Aattopäivinä suljemme 14.00

Tietoa asumisturvallisuudesta

asumisturvallisuusPääkaupunkiseudulla on asumisturvallisuus jatkuvasti huomioitava asia. Asukkaiden on tärkeää seurata mitä yhtiössä tapahtuu.

Murtomiehiä, päihtyneiden aineiden alaisia ym. häiriön aiheuttajia ei kannata itse ryhtyä pidättämään, vaan paikalle on kutsuttava poliisi. Porraskäytäviin tai muihin asuntoyhtiön tiloihin ei saa laskea tuntemattomia henkilöitä.

Kotivakuutus

Asunto-osakeyhtiö vakuuttaa kiinteistön kiinteistövakuutuksella. Asukkaan ei tarvitse huolehtia rakennuksen vakuuttamisesta. Irtaimiston kotivakuutus on tärkeä myös asunto-osakeyhtiössä asuvalle.

Vahinkotilanteet

Kun kiinteistössä sattuu suurempi vahinko, kuten esim. putkivuoto tai tulipalo, korvaa taloyhtiön ottama kiinteistövakuutus taloyhtiön vastuulla olevien rakenteiden vahingot.

Rakennukselle otettu kiinteistövakuutus ei sen sijaan korvaa osakkeenomistajan kunnossapitovastuulla olevalle omaisuudelle sattuneita vahinkoja, vaan osakkaan on itse huolehdittava vakuuttamisesta.

Vahinkoihin voi varautua irtaimistolle otettavalla kotivakuutuksella, josta korvataan myös kiinteille sisusteille sattuneet vahingot.

Asunto-osakeyhtiön ottama kiinteistön vakuutus ei koske osakkaan kunnossapitovastuulle kuuluvaa omaisuutta. Näille sattuneet vahingot jäävät osakkaan itsensä kannettavaksi, vaikka hänellä ei olisi ollut mitään mahdollisuuksia vaikuttaa vahingon syntymiseen.

Hätätilanteet

Yleinen hätänumero on 112, josta voit soittaa paikalle paloauton, sairaankuljetuksen tai poliisin.

Vesi-, viemäri-, lämmitys- ja sähkölaitevioista ilmoitetaan viipymättä huoltoyhtiölle.

Huoltoyhtiön puhelinnumero löytyy porraskäytävien ilmoitustauluilta.

Palovaroitin pelastaa

Tulipalo alkaa useimmiten asuinhuoneiston sisusteista. Palovaroitin on pakollinen asunnoissa.

Savu on varma merkki alkaneesta tulipalosta. Savu on myös suurin vaaratekijä. Tainnuttava, tappava savu voi täyttää huonetilan jo muutamassa minuutissa – ilman ennakkovaroitusta. Nukkuessasi voit menehtyä savuun heräämättä.

Hanki savun tunnistava palovaroitin. Se hälyttää ja antaa aikaa pelastua. Opeta myös lapset tunnistamaan varoittimen ääni. Neuvo kuinka varoittimen hälyttäessä tulee toimia.

Palovaroittimen paikka on katossa

Sijoita palovaroitin kattoon, keskelle huonetta tai vuoteen yläpuolelle, mieluiten tilan korkeimpaan kohtaan. Katso, että varoittimen ympärille jää 50 cm vapaata tilaa joka suuntaan. Älä sijoita palovaroitinta keittiöön tai muihin tiloihin, joissa ruuanlaitosta tai muusta työskentelystä syntyvä käry voi aiheuttaa turhia hälytyksiä.

Sijoita palovaroitin viisaasti

Noudata palovaroittimen pakkauksessa olevia käyttö-, asennus- ja huolto-ohjeita. Palovaroittimen voi kiinnittää kattoon ruuvein tai jopa tarralla.

Mikäli asuntosi on isokokoinen, kannattaa palovaroittimia asentaa kaksi tai useampia.

Kun palohälytin hälyttää, toimi nopeasti ja tehokkaasti:

  • Pelasta itsesi ja vaarassa olevat
  • Ilmoita palosta hätänumeroon 112
  • Sammuta lähimmällä alkusammuttimella
  • Rajoita palo sulkemalla ovet ja ikkunat
  • Älä poistu savuiseen portaikkoon
  • Opasta palokunta paikalle

Testaa varoittimen toiminta säännöllisesti

Tarkista säännöllisesti palovaroittimesi toiminta nappia painamalla. Palovaroitin ilmoittaa itse pariston tehon loppumisesta toistuvalla lyhyellä äänimerkillä.Tarvittaessa vaihda paristo uuteen. Mikäli palovaroittimesi reagoi ruuankäryihin, tuuleta tilaa, jolloin varoitin lakkaa hälyttämästä.

Hanki palovaroitin. Se haistaa savun ja antaa aikaa pelastautua

Lue lisää: www.pelastustoimi.fi/

Hyödyllisiä linkkejä:

 
Tietoa asukkaille
asumisturvallisuus
vastuunjako
jösenyritys 

 isa-2012-oranssi

Toimistomme on avoinna arkisin 8.30 - 16.00 ja puhelinpalvelu  9.00 - 15.00
Aattopäivinä suljemme 14.00
alapalkki
Asiakaslähtöistä, vastuullista ja osaavaa isännöintiä